Përshkrimi i projektit

Ditari elektronik ( E-Ditari ) është projekt i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH) i cili ka për qëllim të përmirësojë komunikimin ndërmjet mësimdhënësit dhe prindërve, të mundësojë shqyrtim të shpejtë dhe të thjeshtë të informacioneve nga ditarët nga ana e arsimtarëve në shkollë, të mundësojë analiza statistikore të shpejta dhe të centralizuara nga MASH -i dhe nga institucionet tjera shtetërore.

Следете нѐ на FacebookАрхива


Udhëzim për mësimdhënësit

1. Si të lajmërohem për herë të parë në E-Ditarin?
2. Si të lajmërohem në E-Ditarin dhe si të zgjedh ditarin?
3. Si ti shikojë të gjitha faqet e E-Ditarit?
4. Si të shenojë notën?
5. Si të fus përshkrimin e orës dhe mungesave?
6. Si të shikoj planin mësimor, dhe detaje shtesë për mësimdhënësin dhe lëndët?
7. Si të arsyetojë mungesë? (kujdestar i klasës)
8. Si të shenoj orarin e orëve të paraleles sime? (kujdastar i klasës)
9. Si t’iu mundësoj qasje në E-Ditarin prindërve të nxënësve të paraleles sime (kujdestari i klasës)
10. Si t’i transferoj orët në orarë (kujdestari i klasës)

1. Si të lajmërohem për herë të parë në E-Ditarin?
 • Lajmërimi (paraqitja) i parë me emër dhe fjalëkalim artificial ne E-Ditarin
 • Sheno e-majlin tuaj
 • Kontrolloni e-mailin tuaj dhe klikoni në linkun që iu dërgohet.
 • Shenoni fjalëkalimin
 • Paraqituni në E-Ditarin me e-mailin tuaj si emër shfrytëzues dhe fjalëkalimin të cilin e shenuat.
Diagram për formim të llogarisë - Mësimdhënës

Diagram për formim të llogarisë - Mësimdhënës

2. Si të lajmërohem në E-Ditarin dhe si të zgjedh ditarin?

Sheno emrin e perdoruesit dhe fjalëkalimin në E-Ditarin. Qasje në të gjithë ditarin keni përmes menys së mëposhtme DITARËT.

3. Si ti shikojë të gjitha faqet e E-Ditarit?

Duke shfrytëzuar faqen e parë ( fillestare) me të gjitha ditarët dhe shkurtesat deri te faqet më të shfrytëzuara të ditarit, përmes menys së mëposhtme PËRMBAJTJA, ku të gjitha faqet janë të numëruara, navigacioni i poshtëm ndihmës për lëvizje të shpejtë në faqet e ditarit, shkurtesat në anën e majtë të cilët na çojnë deri te faqet më të shfrytëzuara, dhe /ose kalendari përmes së cilit mund të arrini deri te cila do javë e vitit shkollor.

4. Si të shenojë notën?

Zgjedh ditarin e paraleles ( që jeni kujdestar i klasës) nga menya DITARET. Nga menya PËRMBAJTJA zgjedh NOTAT PËR SUKSESIN DHE SJLLLJEN E NXËNËSIT – PARALELJA. Kliko në karorin ku duhet të shenohet nota. Në kutinë e dialogut plotësoni informacionen e nevojshme dhe kliko Ruaj.

5. Si të fus përshkrimin e orës dhe mungesave?

Përshkrimi i orës shenohet në faqen LËNDËT SIPAS PLANIT MËSIMOR, MËSIMI PLOTËSUES DHE SHTUES, ORA E PARALELES.

Pasi që të lajmëroheni me shenimin e emrit Tuaj përdorues dhe fjalëkalimin, zgjedhni ditarin e paraleles nga menya e mëposhtme DITARËT. Nga menya e mëposhtme PËRMBAJTJA zgjedhni LËNDËT SIPAS PLANIT MËSIMOR, MËSIM PLOTËSUES DHE SHTUES, ORA E PARALELES.Klikoni në fushën Sheno orën mbi orën për të cilën dëshironi ta shenoni përshkrimin plotësoni kutinë e cila do të paraqitet dhe kliko Ruaj për të ruajtur përshkrimin e orëve.

6. Si të shikoj planin mësimor, dhe detaje shtesë për mësimdhënësin dhe lëndët?

Zgjidhni ditarin e paraleles nga menyae mëposhtme DITARËT. Nga menya e mëposhtme PËRMBAJTJA zgjedhni PLANI SIPAS TË CILIT REALIZOHET MËSIMI. Për detaje plotësuese për lëndët dhe mësimdhënësin zgjidhni DETAJE PËR MËSIMDHËNËSIN nga nën menya e mëposhtme TË DHËNA.

7. Si të arsyetojë mungesë? (kujdestar i klasës)

Zgjedhni ditarin e paraleles ( klasën ku jjeni kujdestar klase) nga menya e mëposhtme PËRMBAJTJA zgjedhni LËNDËT SIPAS PLANIT MËSIMOR, MËSIMI PLOTËSUES DHE SHTUES, ORA E PARALELES. Kjo do t’iu sjell javën vijuese. Kliko butonin ” faqa vijuese” për shqyrtimin e mungesave. Kliko kutin e përshtatshme që të transferohen mungesat nga të paarsyeshme ne të arsyeshme, dhe anasjelltas.Sipas opcionit shenoni vërejtje dhe kliko Ruaj.

8. Si të shenoj orarin e orëve të paraleles sime? (kujdastar i klasës)

Zgjedhni ditarin e paraleles ( klasën ku jeni kujdestar klase) nga menya e mëposhtme DITARËT. Nga menya e mëposhtme PËRMBAJTJA zgjedhni ORARI I ORËVE. Shenoni datat për të cilat do të vlejë orari ( orari duhet të fillojë me ditën e hënë dhe të përfundojë me ditën e diel) kliko Krijo. Kliko butonin Ndrysho mbi orarin e ri të krijuar, dhe pastaj shënoni të gjithë orët nga menyt e mëposhtme.

9. Si t’iu mundësoj qasje në E-Ditarin prindërve të nxënësve të paraleles sime ( kujdestari i klasës)

10. Si t’i transferoj orët në orarë (kujdestari i klasës)

31 Responses to “Udhëzim për mësimdhënësit”

 1. САШО ЛИВРИНСКИ says:

  ПРЕДАВАМ ВО ГИМНАЗИЈАТА ,,КОЧО РАЦИН,,МУЗИЧКА УМЕТНОСТ.ОД СЕ СРЦЕ ГО ПОДДРЖУВАМ ПРОЕКТОТ И МИСЛАМ ДЕКА ЌЕ ПРИДОНЕСЕ ЗА ПОЕФИКАСНА РАБОТА НА НАСТАВНИЦИТЕ,ПОДОБАР УВИД ВО УСПЕХОТ,РЕДОВНОСТА И ПОВЕДЕНИЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ.

 2. КАТЕРИНА ЃОРЃЕВИЌ says:

  ПРЕДАВАМ ВО ОСНОВНОТО УЧИЛИШТЕ ,,11 ОКТОМВРИ,, ВО КУМАНОВО, ПРОФЕСОР ПО ГЕОГРАФИЈА. ПРОЕКТОТ КАЈ НАС ЌЕ СТАРТУВА ОД 1 СЕПТЕМВРИ И ИСКРЕНО И ОД СЕ СРЦЕ ГО ПОДДРЖУВАМ.СМЕТАМ ДЕКА ВО МНОГУ ЌЕ ПРИДОНЕСЕ ЗА ПОЕФИКАСНА РАБОТА И НА НАС НАСТАВНИЦИТЕ А ВОЕДНО И НА РОДИТЕЛИТЕ КОИ ЌЕ ИМААТ УВИД ВО НАПРЕДУВАЊЕТО НА СВОЕТО ДЕТЕ.

 3. mence says:

  odlicno

 4. Trajan says:

  sakam da vlezam vo elektronskiot Dnevnik

 5. Trajan says:

  Со внесување на Е-Дневникот во наставата-тренд на осовременување на наставата

 6. Trajan says:

  Со Е- Дневникот влегуваме во наставата на современиот свет.

 7. tamara says:

  Elektronskiot dnevnik e ok,no mislam deka treba da se trgnat od upotreba klasicnite dnevnici,bidejki e toa edna ista rabota samo se povtoruva.

 8. Vildan says:

  Предавам во О.У.„Јане Сандански„ Скопје, искрено се надевам дека овој проект ќе придонесе во унапредувањето на обрзованието во Р. Македонија.

 9. ilinka says:

  mi se dopaga i smetam deka e od golemo znacenje kako za nas nastavnicite taka i za roditelite i ucinicite.

 10. Bedri says:

  Предавам во С.У.Г.С „Зеф Љуш Марку„ -Скопје, искрено се надевам дека овој проект ќе придонесе во унапредувањето на обрзованието во Р. Македонија, забелешката треба да биде и на Албански јазик.

 11. Ramiz says:

  Dali e-dnevnikot za site osnovni ucilista ke pocne so rabota na 1 septemvri 2011?
  So pocit!!

 12. eli says:

  Eelektronskiot dnevnik e ok,no treba da se ime predvid i deka ima odd.nastavnici sto rabotaat vo kombinirani paralelki,so dve,tri ,pa duri i cetiri paralelki.Kolkava ke bide nivnata rabota okolu popolnuvanjeto na denevnicite ,i na klasicnite i na elektronskiot.Treba da se porazmisli i na taa problematika

 13. ljubica says:

  Ja podrzuvam idejata za e-dnevik.No imam zabeleska sto jas rabotam vo podracno uciliste so paralelka od pet oddelenija.Cesto pati ja nema elektricnata energija po nekolku dena .Internet ima no e mnogu slab, poradi debelina na dzidovite barem taka ni rekoa nadleznite.Internet ima samo vo edna prostorija a nie sme edna oddelenska i dve predmetni paralelki i tie se kombinirani 6 novo i 6 staro 7 i 8 oddelenie.Se slucuva internet da nema po 6 do 10 dena.Kako kje rabotime togas.

 14. silvana says:

  Предавам во ООУ,,Димката Ангелов-Габерот“Кавадарци, подрачно училиште с.Сопот во одделенска настава.Проектот во нашето училиште стартува од 1Септември и сметам дека е императив на современиот образовен систем во нашата држава.Целосно го подржувам.

 15. Andigona says:

  Очекувам овој проект значително да го олесни водењето на педагошката документација од страна на наставниците и секако да го подобри увидот на родителите во успехот и поведението на своите деца.

 16. netka says:

  expect this project to significantly facilitate the conduct of pedagogical documentation by teachers and certainly improve the knowledge of parents in the success and behavior of their children.

 17. Славица Атанасова says:

  „Човек учи додека е жив“ Кога се сака се‘ се може.Нема враќање назат .Човекот мора да биде во тек со времето за да не го прегази.

 18. nuredin says:

  go podrzuvam proektot,iako vo naseto uciliste se uste e vo faza na obrabotka i vnesuvanje na podatoci na nastavnicite,dali ke ima seminar kako nastavnicite ke go koristat en,koga poveketo nastavnici ne znat da go koristat kompjuterot?

 19. Dragan says:

  Ја поддржувам идејата за e-dnevnik, само како наставник во комбинирана паралелка според мене на овој начин дополнително ќе ни се отежне работата, зошто во употреба останува и класичниот дневник. Морам да ви честитам на одличната презентација (упатство) за начинот на пополнување на e-dnevnik, но знаејќи дека повеќето наставници (вклучително и јас) немаат посетено обука сметам дека доколку ја имавме, сега ќе ни беше многу полесно. Се плашам од една работа, пополнувајќи ги многубројните педагошки документации да не го изгубиме времето за добра подготовка на часовите од што се разбира треба да произлезе и квалитетната настава. Добро е да бидеме во чекор со времето, но при тоа да не заборавиме дека нашата главна обврска ни се учениците и успешната реализација на наставните содржини.

  Со почит,
  Драган Јанкоски

 20. Anica Georgievska says:

  Едневникот стартува и во нашето училиште од 01.12. 2010год. Иако некои вработени имаме потешкотии во најавувањето, се надевав во најскоро време овие аномалии ке бидат надминети. Честитки за успешниот проект.

 21. Suzana says:

  Електронскиот дневник е прифатлив и лесен за водење, но се уште има недостатоци. Доколку се отстранат до следната учебна година и ги изоставиме класичните дневници ќе биде и напредно и успешно, но во спротивно немам коментар – ќе молчам и ќе работам ….

 22. Љупка says:

  За почеток е добро, ми се допаѓа е-дневник, но има и некои потешкотии околу логирањето на наставник ! Се надевам на успешна соработка !

 23. Zekirja latifi says:

  Edna dobra rabota, samo vi posakuvam mnogu uspeh vo ponatamosna rabota i proektot da bide sto pouspesen.

 24. Gordana says:

  Pred nekolku dena ,za prv pat ja dobiv lozinka, za popolnuvanje na Elektronskiot dnevnik…….Fascinirana sum od ovoj proekt, mnogu ubava novina vo vospitno obrazovniot proces!!!……OD SE SRCE JA PODRZUVAM i isprakam GOOOLEMI CEARITKI :)

 25. irfan says:

  Navistima E-Dnevnik e golem napredok za obrazovniot sistem vo R.Makedonije.

 26. irfan says:

  Navistina E-Dnevnik e golem napredok za obrazovniot sistem vo R.Makedonije.

 27. Лазо says:

  Одлично замислено и направено да функционира!
  Честитки!
  Многу успех на сите!

 28. drasko says:

  odlicno zamisleno i napraveno da funkcionira! mnogu uspex!

 29. drasko says:

  odlicno napraveno!mnogu uspex na site!

 30. KOLINA mart 7, 2o12 says:

  Proektot e odlicen

 31. KGT says:

  ~ Респект за Тој Што Му текнало да креира Ваква Страница …

Leave a Reply