Општ опис

Електронски дневник (Е-Дневник) е проект на Министерството за Образование и Наука (МОН) кој има цел да ја подобри комуникацијата помеѓу наставниците и родителите, да овозможи брз и едноставен увид на информациите од дневникот од страна на наставниците во училиштето, да овозможи централизирани и брзи статистички анализи од МОН и останати државни институции итн.

Следете нѐ на FacebookАрхива


Опис на проектот

Електронски дневник (Е-Дневник) е проект на Министерството за Образование и Наука (МОН) кој има цел да ја подобри комуникацијата помеѓу наставниците и родителите, да овозможи брз и едноставен увид на информациите од дневникот од страна на наставниците во училиштето, да овозможи централизирани и брзи статистички анализи од МОН и останати државни институции итн.

Електронскиот дневник е реализиран како веб базирана апликација изграден врз постоечка инфраструктура од хардверски и софтверски платформи на Министерството за Образование и Наука.

Е-дневникот ја користи базата на податоци од ЕМИС (англ. Education Management Information System) кој е систем за собирање, обработка, проверка и презентирање на податоци што се важни за образовниот процес во основното и средното образование во Република Македонија. Имплементацијата на ЕМИС системот вклучуваше и обука на двајца администратори од секое училиште во Република Македонија кои се задолжени за внес на податоците во системот. Овој систем е реализиран во периодот 2009-2010 година преку Проектот за Модернизација на Образованието (ПМО) кој е реализиран со кредит од Светска Банка и грант од Кралството Холандија.

27 одговори на “Опис на проектот”

 1. Јован Бицевски вели:

  Честитки за проектот! Одлична идеја за чија успешна реализација треба да се потрудиме сите. Нормално, како и секоја новина кај нас, верувам дека ќе има отпор од некои, но на крај сите ќе бидат воодушевени од овој проект.
  Поздрав

 2. ofelija вели:

  Odlicen proekt. Pobrzo da se realizira.

 3. Tince вели:

  Браво и честитки за проектот!Мислам дека ќе има добри резултати ако упатствата се разработуваат на т.н.работилници во училиштата,поздрав!

 4. cvetanka вели:

  Честитки за проектот-мислам дека ке има добар резултат

 5. Љупчо вели:

  Практично применлив проект кој секако дава значителна транспарентност во административно-педагошката работа. 5+

 6. alberto вели:

  Proektot e dobar vo pocetokot ke ima problemi pokasno ke se sredi rabotata

 7. bezimenko вели:

  Да се надеваме дека проектот ќе успее.

 8. Liljana вели:

  Proektot e odlicno osmislen,mislam deka site treba da go poddrzime.

 9. мислам овој проект ми се допада

 10. Fikret Saidi вели:

  Proektot e odlicen!
  Ako bude ostaven samo na dobra volja na nastavnicite, ke zavrsi neslavno! ( prepoznatlivo – balkanski … )

 11. Ramiz вели:

  Dobro sto MON podgotvi e-dnevnik. Sakam da znam dali site ucilista se opfateni vo EMIS projektot
  Ako moze da dobijem odgovor preku e-mail dali i naseto uciliste e opfatena vo programata

 12. Bedri вели:

  Proektot e dobar ама треба да биде и на албански јазик.

 13. afrim вели:

  vakvi proekti vo nekoi zemji se veke nekolku godini (10 i poveke). proektot treba da se koristi za nekolku nameni, koi i gi ima. spored mene nedostatok e sto istiot ne ke se koristi da ucilistata vrz baza na E-dnevnikot ucilisteto da moze da izdava sveditelstva, i d vo zavrsetokot na godinata sveditelstvata sto se izdavaat da gi sodrzhat site ocenki od klsifikacionite periodi vo tekot na godinata (vakvi primeri ima vo nekoi zemji vo sosedstvoto.

 14. Zekirja вели:

  MNOGU E KORISTEN OVOJ PROEKT SAMO TREBA RACIONALNO DA SE KORISTI I SITE UCILISTA VO REPUBLIKA DA SE ANGAZIRAT OVOJ PROJEKT DA SE REALIZIRA STO PO BRZO.SO OVOJ PROJEKT MISLAM DEKA RABOTA NA NASTIVNICITE KE BIDE PO TRANSPARENTNA I MNOGU PO EFIKASNA. Roditelite ke bidat vo soznanie na vreme so ucenjeto na nivnite deca i vo slucaj na deviacija na nivnite deca na vreme ke prevzemat soodvetni merki.Pozdrav do site EMIS administratori na ucilistata.

 15. Snezana вели:

  So ogled na vremeto vo koe ziveeme navreme se vklucuvame vo novitetite koi ni se potrbni ,samo da bide pojasno za nas postarite -da ne zgrsime. POZDRAV

 16. Љупка вели:

  Честитки за проектот ! Се надеваме на успешна примена .
  Транспарентност во административно-педагошката работа.
  Многу успех!

 17. Zekirja latifi вели:

  Sega sme vo period koga aktivno ja koristime eden golem broj na nastavnici E-dnevnik. Veruvajte deka zadovolstvo e da se raboti vo elektronska forma.Iako programata ima mali tehnicki greski i pak dosta ni pomaga vo sekojdnevna rabota. Proektot e za pozdravuvanje ali se nadevam deka programata uste malku ke se podobruva.
  Ostanuvame so nadezh deka vo novata ucebna godina 2012/13 ke ja koristime samo E-dnevnik .A dnevnici od hartija vece da ne gi nosime.
  Pozdrav!

 18. Mitrevska verica вели:

  Многу честитки за проектот. За успешна спроведена реализација треба максимално да вложиме труд сите просветни наставници-професори за успешна примена од секојдневната работа то ке не бидат многу олеснети со електронскиот дневник и примена- транспарентност во адмнастративно – педагошката евиденција и работа.Поздрав до министерството за образование и наука.

 19. irfan вели:

  Vertet E-Ditari elektronik eshte per ta pershendetur iniciatev e mire per sistemin edukativo-arsimor ne R.e Maqedonise.

 20. blagorodna вели:

  e-dnevnikot e mnogu dobra rabota…za nas roditelite….!

 21. zoja вели:

  odlicen proekt i mnogo vazen za nastavnici

 22. [...] Проектот Е-Дневник на МОН кој стартуваше пред 2 години, од пред скоро време го опфати и нашето училиште. Во Е-Дневникот се вклучени повеќе учесници со различни нивоа на пристап, каде што крајната цел е брзо и што поедноставно водење на Е-Дневник од страна на наставниците и во секое време брз и едноставен и транспарентен увид на родителите/старателите за своите деца. [...]

Напиши одговор на Почитувани родители! Е-Дневникот за вашето дете достапен и во нашето училиште! | ОУ Дебрца