Përshkrimi i projektit

Ditari elektronik ( E-Ditari ) është projekt i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH) i cili ka për qëllim të përmirësojë komunikimin ndërmjet mësimdhënësit dhe prindërve, të mundësojë shqyrtim të shpejtë dhe të thjeshtë të informacioneve nga ditarët nga ana e arsimtarëve në shkollë, të mundësojë analiza statistikore të shpejta dhe të centralizuara nga MASH -i dhe nga institucionet tjera shtetërore.

Следете нѐ на FacebookАрхива


Përshkrimi i projektit

Ditari elektronik ( E-Ditari ) është projekt i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës (MASH) i cili ka për qëllim të përmirësojë komunikimin ndërmjet mësimdhënësit dhe prindërve, të mundësojë shqyrtim të shpejtë dhe të thjeshtë të informacioneve nga ditarët nga ana e arsimtarëve në shkollë, të mundësojë analiza statistikore të shpejta dhe të centralizuara nga MASH -i dhe nga institucionet tjera shtetërore.

Ditari elektronik është realizuar si web aplikim bazuar dhe ndërtuar mbi infrastrukturën ekzistuese të hardver dhe softver platformës së Ministrisë së Arsimit dhe Shkencë

E – Ditari e shfrytëzon bazën e të dhënave të sistemit EMIS (gj.angleze Education Management Information System) sistem i cili bën mbledhjen , përpunimin, verifikimin e të dhënave të cilat janë të rëndësishme për procesin arsimor në Republikën e Maqedonisë. Implementimi i EMIS sistemit përfshiu edhe trajnimin e dy administratorëve nga çdo shkollë në Republikën e Maqedonisë të cilët janë përgjegjës për futjen e të dhënave në sistem. Ky sistem është realizuar në periudhën gjatë viti 2009-2010 pëmes Projektit për Modernizimin e Arsimit që është zbatuar me kredi nga Banka Botërore dhe grantit të Mbretërisë së Holandës.

E-Ditari

 

27 Responses to “Përshkrimi i projektit”

 1. Јован Бицевски says:

  Честитки за проектот! Одлична идеја за чија успешна реализација треба да се потрудиме сите. Нормално, како и секоја новина кај нас, верувам дека ќе има отпор од некои, но на крај сите ќе бидат воодушевени од овој проект.
  Поздрав

 2. ofelija says:

  Odlicen proekt. Pobrzo da se realizira.

 3. Tince says:

  Браво и честитки за проектот!Мислам дека ќе има добри резултати ако упатствата се разработуваат на т.н.работилници во училиштата,поздрав!

 4. cvetanka says:

  Честитки за проектот-мислам дека ке има добар резултат

 5. Љупчо says:

  Практично применлив проект кој секако дава значителна транспарентност во административно-педагошката работа. 5+

 6. alberto says:

  Proektot e dobar vo pocetokot ke ima problemi pokasno ke se sredi rabotata

 7. bezimenko says:

  Да се надеваме дека проектот ќе успее.

 8. Liljana says:

  Proektot e odlicno osmislen,mislam deka site treba da go poddrzime.

 9. kenan says:

  SUPERR

 10. мислам овој проект ми се допада

 11. Fikret Saidi says:

  Proektot e odlicen!
  Ako bude ostaven samo na dobra volja na nastavnicite, ke zavrsi neslavno! ( prepoznatlivo – balkanski … )

 12. Ramiz says:

  Dobro sto MON podgotvi e-dnevnik. Sakam da znam dali site ucilista se opfateni vo EMIS projektot
  Ako moze da dobijem odgovor preku e-mail dali i naseto uciliste e opfatena vo programata

 13. Bedri says:

  Proektot e dobar ама треба да биде и на албански јазик.

 14. afrim says:

  vakvi proekti vo nekoi zemji se veke nekolku godini (10 i poveke). proektot treba da se koristi za nekolku nameni, koi i gi ima. spored mene nedostatok e sto istiot ne ke se koristi da ucilistata vrz baza na E-dnevnikot ucilisteto da moze da izdava sveditelstva, i d vo zavrsetokot na godinata sveditelstvata sto se izdavaat da gi sodrzhat site ocenki od klsifikacionite periodi vo tekot na godinata (vakvi primeri ima vo nekoi zemji vo sosedstvoto.

 15. Zekirja says:

  MNOGU E KORISTEN OVOJ PROEKT SAMO TREBA RACIONALNO DA SE KORISTI I SITE UCILISTA VO REPUBLIKA DA SE ANGAZIRAT OVOJ PROJEKT DA SE REALIZIRA STO PO BRZO.SO OVOJ PROJEKT MISLAM DEKA RABOTA NA NASTIVNICITE KE BIDE PO TRANSPARENTNA I MNOGU PO EFIKASNA. Roditelite ke bidat vo soznanie na vreme so ucenjeto na nivnite deca i vo slucaj na deviacija na nivnite deca na vreme ke prevzemat soodvetni merki.Pozdrav do site EMIS administratori na ucilistata.

 16. Snezana says:

  So ogled na vremeto vo koe ziveeme navreme se vklucuvame vo novitetite koi ni se potrbni ,samo da bide pojasno za nas postarite -da ne zgrsime. POZDRAV

 17. Љупка says:

  Честитки за проектот ! Се надеваме на успешна примена .
  Транспарентност во административно-педагошката работа.
  Многу успех!

 18. Zekirja latifi says:

  Sega sme vo period koga aktivno ja koristime eden golem broj na nastavnici E-dnevnik. Veruvajte deka zadovolstvo e da se raboti vo elektronska forma.Iako programata ima mali tehnicki greski i pak dosta ni pomaga vo sekojdnevna rabota. Proektot e za pozdravuvanje ali se nadevam deka programata uste malku ke se podobruva.
  Ostanuvame so nadezh deka vo novata ucebna godina 2012/13 ke ja koristime samo E-dnevnik .A dnevnici od hartija vece da ne gi nosime.
  Pozdrav!

 19. Mitrevska verica says:

  Многу честитки за проектот. За успешна спроведена реализација треба максимално да вложиме труд сите просветни наставници-професори за успешна примена од секојдневната работа то ке не бидат многу олеснети со електронскиот дневник и примена- транспарентност во адмнастративно – педагошката евиденција и работа.Поздрав до министерството за образование и наука.

 20. irfan says:

  Vertet E-Ditari elektronik eshte per ta pershendetur iniciatev e mire per sistemin edukativo-arsimor ne R.e Maqedonise.

 21. blagorodna says:

  e-dnevnikot e mnogu dobra rabota…za nas roditelite….!

 22. zoja says:

  odlicen proekt i mnogo vazen za nastavnici

 23. zoja says:

  proektot e odlicen

 24. Zivkica says:

  Prekrasna gletka

 25. anamarija says:

  prekrasno e!!!!!!!!!

 26. [...] Проектот Е-Дневник на МОН кој стартуваше пред 2 години, од пред скоро време го опфати и нашето училиште. Во Е-Дневникот се вклучени повеќе учесници со различни нивоа на пристап, каде што крајната цел е брзо и што поедноставно водење на Е-Дневник од страна на наставниците и во секое време брз и едноставен и транспарентен увид на родителите/старателите за своите деца. [...]

Leave a Reply